Tots som persones. Stop racisme

Primero vinieron por los socialistas, y yo no dije nada, porque yo no era socialista. Luego vinieron por los sindicalistas, y yo no dije nada, porque yo no era sindicalista. Luego vinieron por los judios, y yo no dije nada, porque yo no era judío. Luego vinieron por mi y no quedó nadie para hablar por mi.

Martin Niemöller (pastor luterà)

 

Repartint octavetes per lluitar contra el feixisme i el racisme des d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme d’Osona i el Ripollès. Una senyora em va dir: -Ai nena, vaig néixer el 18 de juliol de l’any 36. Era diumenge i plovia. I si s’apaga el llum i venen els feixistes? Què passarà? Quan era petita deia això i m’ha quedat perquè sovint em deixo algun llum encès.

 

Repartint octavetes una altra senyora va dir-me que el seu pare sempre li explicava que, poc abans de la guerra, al peu d’un plataner de la carretera de Ribes, hi havien afusellat dos nois molt joves de 18 i 19 anys perquè reclamaven millores pels treballadors. Hi havia un escrit en aquell arbre per preservar la seva memòria. Ara l’arbre ja no hi és i d’aquells nois qui se’n recorda?

Repartint octavetes contra el feixisme i el racisme he après de la memòria de la veu d’un poble tants d’anys silenciada

 

 

 

 

 

Repartint octavetes contra el feixisme i el racisme he après de la memòria de la veu d’un poble tants d’anys silenciada. He vist el gest, he escoltat la mirada atenta, segura, entenimentada, amb l’experiència viscuda i amb la nafra encara viva del mutisme obligat. No fos cas que ens pronunciéssim tal com som. Com podem sanar una societat amb les llibertats afeblides?

 

Repartint octavetes contra el feixisme i el racisme he vist que cal cridar ben alt i fort sobre la importància de la Declaració Universal dels Drets Humans. Article 1: tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres. Article 13: tota persona té dret a sortir de qualsevol país, àdhuc el propi i a retornar-hi. Article 18: tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió... i individualment i col·lectivament en públic o en privat de manifestar la seva religió o creença. El racisme i el feixisme queden exclosos d’aquesta declaració. Si l’any 48, després de la sagnant segona guerra mundial es van voler ofegar aquestes viscerals idiologies, hem de fer molta pedagogia perquè no tornin a brotar.

 

Hitler va pujar al poder emparat per la democràcia fent créixer l’odi cap a un poble concret. I tothom callava. El seu missatge era simple i repetit incansablement, fins que va quallar automàticament dins de moltes ments. Joseph Goebbels, ministre d’Adolf Hitler era el mestre del convenciment. Els neofeixistes i xenòfobs del segle XXI s’inspiren en les seves doctrines. Fem-los callar, denunciant el seu discurs, les seves provocacions, les seves pors infundades cap a col·lectius concrets. En som fills de la història. Ara no podem callar. Cridem als quatre vents que tots som ciutadans de primera, que tothom pot gaudir dels ajuts públics si es compleixen els requisits, que calen psicòlegs, si algú els necessita, després d’haver viscut fets traumàtics, que les ferides no són fàcils de guarir per ningú, saber que potser m’he comprat el cotxet tan bonic del meu fill a la botiga de segona mà, que dels diners que el meu marit guanya, treballant en negre, encara n’haig d’enviar una part als pares, que del lloc on vinc no hi ha feina, que tots volem el millor pels nostres fills. Potser cal conèixer-nos, compartir, conviure per entendre’ns i aprendre. Treballar conjuntament per aconseguir una millor llei d’estrangeria, per tenir més recursos econòmics, més mans per fer front a les necessitats dels centres educatius, sector sanitari, serveis socials, cultura etc. Treballem perquè tots plegats puguem ser més persones, per aprendre a discutir per millorar, no per odiar.