El poc civisme de massa ripollesos

A Ripoll, vam acabar fa pocs mesos una legislatura bastant tristoia per encetar-ne una altra que tampoc pinta millor. Si durant vuit anys, governs amb majoria absolutíssima poc van ser capaços de deixar empremtes remarcables, ni tan sols complir les promeses estrella que havien fet (recinte firal, polígon de la carretera de les Lloses, donar vida a la zona del Pla, al casc antic) certament, la nova legislatura personalment m’inspira poca esperança. No, poc engresca tenir el mateix govern, però debilitat, amb un alcalde acarat a la jubilació política, que hauria de ser fiscalitzat pel principal partit de l’oposició, també afeblit i un punt desnortat. Uns i altres sembla que estan molt fixats en una irrupció que està generant soroll. Per adobar-ho, el carrer Progrés és la seu d’un surrealista Consell Comarcal, governat per un poti-poti ideològic que crec que serà molt millor que no ens expliquin mai com s’ha gestat, així almenys ens estalviarem una notable emprenyada amb els nostres polítics locals i comarcals.
Faig aquest incís per fer avinent qui ens governa. Perquè jo del que volia parlar era d’un tema que m’amoïna i que és un xic culpa de tots. Em refereixo a la gestió que a la Comtal Vila es fa de la recollida de la brossa. Vam testimoniar un canvi total de contenidors, i dels camions. Obviant com era d’avançada la transformació, tot va quedar marcat per un eslògan que com a mínim cal qualificar de surrealista “...ets brossa, ets ripollès” Per altra banda no dubto que els nous contenidors no eren fàcils d’ubicar. I que cada barri té les seves complexitats.

 

Jo visc a la carretera de Barcelona. I cada cada dia em topo amb un grup de contenidors arrenglerats en un indret com a mínim inadequat. És a la plaça Mossèn Agustí Sala i Pagès. Una plaça relativament petita, envoltada de blocs d’habitatges. No s’hi ha posat cap tanca protectora o de camuflatge, estan enmig de cotxes i sovint veiem ‘decorat’ el seu entorn per deixalles de tota mena. Quan escric aquest article, puc afirmar que fa més d’una setmana que hi ha dues garrafes d’oli brut i un electrodomèstic deixat a terra sense que ningú els retiri. I això encara es poc. Sovint hi ha mobles, andròmines de tota mena, quan no deixalles habituals que, o bé no caben dins dels contenidors, o la gent per mandra deixa a terra. Insisteixo: segur que no hi ha una zona un punt menys molesta físicament i visual per ubicar-los?
De fet, la meva queixa té dues direccions. L’altra s’adreça a l’incivisme de certa gent -podria dir directament porcs- que amb despreci absolut a les més elementals normes de convivència ciutadana no es prenen la molèstia d’actuar com a persones que hagin superat l’educació més elemental. O... és que a Ripoll no tenim una deixalleria que dona un bon servei, gratuïta i amb horaris prou amples? Que no hi ha un operatiu, també gratuït, de recollida de mobles a peu de carrer, que puc asseverar que funciona molt correctament?

 

Però també m’agradaria que algun representat municipal em justifiqués la falta de sensibilitat, d’autoritat, per part de l’ajuntament a l’hora de tallar les actituds inadequades, impresentables. Òbviament, el govern municipal disposa, per tant els ha de fer servir, d’elements informatius i educacionals. Però quan això no basta, quan les reiterades actituds incíviques d’una minoria malmeten de mala manera la imatge del nostre municipi, el govern hauria d’esmerçar eines repressives per fer-los entendre que viure en comunitat vol dir conviure. I que quan això no es vol fer a les bones, cal doncs que es faci a les males. Segur que aquests poca-soltes tampoc deuen ser tants. Però el cert és que emprenyen molt.