Capranica

Fa 18 anys vaig viatjar per primer cop a aquest bonic poble situat a la província italiana de Viterbo, dins de la regió del Laci. El poble té uns 6.500 habitants i està situat a 58 km de Roma. Hi vaig viatjar amb companys i companyes dels Grallers de Ripoll, juntament amb la Colla Jove Sardanista i una representació institucional de l’Ajuntament. Hi anàvem per formalitzar un agermanament entre ambdós municipis. Eren temps on la construcció europea i les relacions transfrontereres s’estaven consolidant. Va ser un viatge de joventut d’aquells que es recorden per sempre més.

 

Fa pocs dies vaig tornar a Capranica, ara altre cop com a regidor de l’Ajuntament, juntament amb 3 regidors més. Des de el Comune (Ajuntament) de Capranica ens havien convidat institucionalment, ja que es trobaven en dies festius i, assabentats que s’havia constituït un nou consistori, volien aprofitar l’avinentesa per poder establir col·laboracions futures. Vàrem poder visitar el municipi i conèixer la seva història, les obres que estan realitzant a l’escola, l’acondicionament d’espais infantils, les millores i projectes de l’Associació Júpiter (associació cultural que ofereix també suports a col·lectius en situació de vulnerabilitat) i, molt especialment, la festa Bianca: tots els establiments de restauració treuen les taules a l’espai públic, diferents associacions organitzen sopars a la fresca en diferents indrets del nucli antic i es duen a terme actuacions musicals en diferents places. Vàrem poder compartir reptes i dificultats dels municipis amb el seu alcalde, regidors i assessors i conèixer el seu sistema electoral i organització política.

 

Vàrem plantejar col·laboracions com un espai Ripollès en una plaça durant la festa Bianca de l’any vinent, amb presència de la nostra gastronomia, acompanyada d’alguna actuació musical i fent promoció turística de la nostra comarca. També se’ns va plantejar la possibilitat d’incorporar-nos a un programa Erasmus en el qual Capranica ja és present juntament amb 5 països més. Compartir experiències i establir col·laboracions entre l’Associació Júpiter i la Fundació MAP o l’Escola Comarcal de Música, conèixer les seves campanyes de sensibilització en la gestió de residus o potenciar un futur intercanvi juvenil són alguns altres dels temes que es van posar sobre la taula.
Tot i la feina que ja intuíem que anàvem a fer, els diferents grups polítics del consistori podríem haver actuat tots amb la postura d’Alternativa per Ripoll-CUP i no haver-nos-hi desplaçat cap de nosaltres. Podríem haver fet un “lleig” institucional majúscul amb un poble agermanat i podríem haver deixat passar l’oportunitat de plantejar les col·laboracions i els projectes abans esmentats. Companys de la CUP, la trobada va tenir moments festius, i tant, però els regidors de Ripoll que vàrem anar-hi vam fer la feina que ens tocava. Jo us demano que us incorporeu a treballar en l’agermanament i deixeu la cerca de titulars fàcils i politiqueria barata en un calaix.