Què hem de fer?

He llegit en el número anterior d'aquest setmanari que a Campdevànol ha començat una "moguda" que té com a objectiu la concessió de la Creu de Sant Jordi per a l'Hospital d'aquella vila. No obstant això, pel que he pogut saber, no tothom hi està a favor, com és el cas de la regidora d'aquell ajuntament, senyora Mariona Baraldés. La veritat, no vull negar-li la part de raó que té quan diu que aquesta distinció està devaluada. Pot ser que en alguna ocasió s'hagi concedit aquest honor, diguem-ho així, per "compromís". N'estic segur que aquest cas s'ha donat però, tan sols cal mirar la llista de les persones i entitats que l'han rebut per veure que no és la norma "regalar" aquesta distinció. En tot cas és l'excepció. Són centenars les Creus atorgades; tan sols a tall d'exemple d'això que deia presento una minúscula mostra de les persones que l'han rebut.

 

HOMES

DONES

Joan Triadú i Font

Núria Feliu i Mestres

Eudald Graells i Puig

Anna Veiga Lluch

Moisès Broggi i Vallès

Neus Català Pallejà

Jordi Savall i Bernadet

Josefina Castellví i Piulachs

Pere Casaldàliga i Pla

Emília Xargay i Pagès

Josep Maria Espinàs i Massip

Maria Aurèlia Capmany i Farnés

Pierre Bonnassie

Montserrat Carulla i Ventura

Quan a les entitats passa quelcom semblant, mireu:

ENTITATS

Centre Excursionista de Catalunya

Òmnium Cultural

Monestir de Montserrat

Fundació Bernat Metge

Coordinadora de Tallers per a Minusvàlids Psíquics de Catalunya

Polifònica de Puig-reig

Medicus Mundi Catalunya

 

Sense gaire esforç són tots prou coneguts per la gent senzilla, i no cal ser cap intel·lectual per conèixer les seves activitats; en aquesta breu mostra hi tenim docents, historiadors, músics, escriptors, escultors, actors, gent que ha dedicat tota la seva vida a fer el bé als altres, biòlegs, oceanògrafs, ... ...

 

Qualsevol ripollenc hauria de sentir-se orgullós i honrat en veure el nom del nostre hospital envoltat de noms com aquests que acabo de mostrar i molts més que us estalvio. Per tant, em sembla una molt bona iniciativa aquesta de sol·licitar la Creu de Sant Jordi. Aquest Hospital va néixer, l'any vinent en farà 100, per l'esforç, el treball i la voluntat de tot un poble. És cert que ha patit, i encara pateix limitacions i estretors, és cert. Però és igualment cert que dintre de les seves possibilitats ens dóna un servei tècnicament correcte; un tracte humà i amable; des del servei de neteja, passant per les infermeres, els metges i tots els altres que em descuido. Malauradament ho dic per experiència. Bé és cert que, com tot allò que és humà, en alguna ocasió pot ser que la "cosa grinyoli". Pot ser. Tot és millorable, però que bé que ens va quan tenim complicacions de salut. Han passat molts anys i bé pot ser que ja no es recordi una moguda molt potent que va haver-hi a començament dels anys 80 (del segle passat) amb la intenció de tancar la Institució i fer-ne una de nova no gaire lluny. Aquesta vella i oblidada història, ella sola ens hauria de motivar a sumar-nos a la iniciativa. Resumint, algú ens hauria de dir on podem anar a signar donant suport a aquesta iniciativa. La meva adhesió ja la teniu.

 

Un comentari marginal: Els Premis Nobel, que cada any pel mes de desembre són lliurats a Oslo i a Estocolm, podem dir sense cap por a equivocar-nos, que són el guardó més prestigiós del món actual. Crec que en aquest punt hi estarem tots d'acord. Ara bé, si repasseu detingudament la llista de les persones que ho han rebut, n'estic segur, trobareu algun nom que "grinyola" però, això no desmereix en absolut tots els altres guardonats. Som humans.