Fake system

"Fake system, true clothes" és una frase que podem trobar en els dissenys de samarretes de la botiga Top Manta gestionada pel Sindicat Popular de Manters. Aquest estiu, els manters tornen a ser punt de mira de la criminalització i de batudes policials. Un racisme que ha trobat també en els Menors Estrangers No Acompanyats, un nou focus per seguir culpabilitzant als més dèbils dels problemes estructurals que genera el sistema.

 

El racisme i l'identitarisme estan en auge, ja sigui des d'allò més local fins a nivells globals. La destrossa sistèmica dels nostres drets, fruit de les lògiques d'acumulació capitalista, necessita que focalitzem erròniament els culpables. És en aquest context, que el racisme és l'aliat perfecte per confrontar els últims amb els penúltims, els que tenim poc amb els que no tenen res. Mentrestant, els que ho tenen tot, s'ho miren rient veient com ens barallem per les molles d'un pa sencer que tenen ells. És doncs, el racisme, una eina perfecta pels poderosos perquè ens barallem entre pobles, entre treballadores i treballadors de cultures, procedències i nacions diferents. Una eina ideal perquè seguim amb la bena als ulls, alienats en un conflicte inexistent entre pobles i així, obviar que l'única disputa real és la lluita de classes.
El racisme actual s'alimenta com ja he dit de la criminalització i culpabilització de les persones migrades, fent-les responsables de tots els problemes socials. Així, els manters són culpables de la destrucció del patit comerç i la falta de recursos públics, ja que no paguen impostos. Per altra banda, els menors no acompanyats són criminals i violadors i totes les persones migrades col·lapsen sanitat, educació i serveis socials. Aquests arguments, falsos, repetits mils de vegades generen un imaginari col·lectiu de veracitat, alimentant així un racisme hegemònic.

 

Si posem xifres, dades i estudis sobre la taula, veurem com tot aquest argumentari anterior és fals. Per exemple, Amancio Ortega ha de pagar 33 milions a Hisenda. Hisenda recorda que més del 71% de l'evasió fiscal és de grans fortunes i grans empreses. El Corte Inglés no paga ni un euro per l'impost de societats... Qui genera doncs una falta de recursos públics? Estrangers sense papers o grans fortunes? No són aquestes grans fortunes i empreses les que destrueixen el patit comerç a partir del monopoli que els permet preus molt baixos on el patit comerç no pot competir? Són els manters, que venen productes falsos de grans marques les que perjudiquen el patit comerç o justament perjudiquen les grans marques que alhora practiquen el frau fiscal?
Si parlem dels menors no acompanyats, el racisme ha focalitzat en menors d'edat (MENORS!) problemes de violència masclista i delictes en general. D'entrada, estem parlant de joves que han fugit d'una realitat de misèria, de contextos desestructurats i sense futur, molts d'ells i elles amb traumes infantils, soledat i no acceptació cap ells mateixos ni cap a una societat que els expulsa. Això hauria de ser motiu suficient per entendre, ja no per cap ideologia concreta sinó per humanitat, que necessiten tot el nostre suport i més. Alhora, els arguments contra ells són falsos: segons Mossos només el 18% de menors ha comès algun delicte, una xifra igual o inferior que la que podem trobar de joves autòctons. Per altra banda, aquest estiu als Països Catalans hi ha hagut més casos de violència masclista per part de turistes que no per menors estrangers, però en canvi no s'ha fet cap campanya contra turistes, ni concentracions davant hotels, ni un discurs de criminalització cap a tots els turistes.

 

Culpabilitzar joves menors, manters o persones migrades de la inseguretat, de la pèrdua de recursos o de drets socials és completament erroni. El què genera inseguretat són les polítiques neoliberals, polítiques fomentades per persones blanques i riques, on cap estranger és responsable d'aquestes polítiques: Catalunya encapçala el rànquing de pobresa infantil, és la comunitat amb més pacients en llista d'espera, hi ha 400.000 treballadors pobres, hi ha 47 desnonaments cada setmana a BCN, la contaminació provoca 3.500 morts prematures a l'any... D'aquest context devastador n'és únicament culpable la classe política d'arreu, els lobbys de poder, la Troika, el FMI...
Per altra banda, es diu que les persones migrades venen aquí intencionadament a colonitzar-nos, a robar-nos la identitat. S'obvia que les persones migrades venen a buscar un futur digne fugint de la misèria i l'horror que viuen en els seus països (cosa que faríem totes i tots si la situació fos a l'inrevés). Es diu que el què haurien de fer és lluitar en els seus països d'origen en comptes de venir aquí a viure de subvencions. Bé, com pretenem que lluitin per un futur digne allà si els seus països viuen sumits a les lògiques imperialistes que nosaltres acceptem des d'aquí? Com pretenem que lluitin contra monarquies i règims totalitaris finançats per les grans potències mundials? Com pretenem que tinguin un futur digne allà si quan hi ha hagut intents de revolta -com va passar a Burkina Faso amb el marxista Thomas Sankara-, s'ha assassinat a la dissidència? Com pretenem que no busquin un futur digne aquí, si allà les multinacionals, la UE, l'OTAN, EUA i totes les elits econòmiques controlen els recursos bàsics a costa de la misèria de la gent?
Karl Marx deia que un poble que n'esclavitza un altre forja les seves pròpies cadenes. Com Europeus som responsables de l'esclavitud de molts pobles, acceptant el sistema capitalista i les seves lògiques imperialistes, d'espoli i saqueig. I quan aquests pobles i la seva gent, esclavitzades per institucions i poderosos que nosaltres seguim mantenint al poder, busquen un futur millor, els culpabilitzem i criminalitzem. Posem el focus on toca, aquest fake system i aquella minoria que se'n beneficia a costa de totes i tots. Com diu el lema internacionalista: pau entre pobles i guerra entre classes.