Millora en la salut dels nadons

Hem avançat en la comunicació, globalitzant-la més que l’economia, però hem caigut en el parany de les llegendes urbanes, plenes de mites i rumors, que busquen crear, i realment creen, falses credibilitats i adherències multitudinàries. Així cada dia es fa mes palesa la vàlua que es dóna al boca-orella esnob, no contrastat, això sí confidencialment, i no s’avalua si són propostes ximples i estrafolàries.

Si no, només cal veure com es desclassifica, desqualificant (!) la moderna i actual medicina experimental o clàssica i per damunt de tot científica, anant per altres viaranys, en ser bandejada i ocupada per doctrines que, potser, en la seva creació (Heinemann) eren ben intencionades i que donen lloc a falses teràpies, més simbòliques que eficaces, més ancestrals i estrambòtiques que actuals. Això fa que els ciutadans les assumeixin i fan seves sense por de res, ignorant el risc que corren.

Direu: a què ve aquest exabrupte? Senzillament que cada dia, més població ignora els beneficis de les vacunes infantojuvenils i les bandegen tan feliços, dient que posar-les és “empastifar” el cos del nen amb substàncies estranyes i sobrants, o dient que com que tothom es vacuna, ja estem doncs protegits per l’entorn.

Anem per pams. Primer: que tothom es vacuna és fals. L’índex de cobertura vacunal no és del cent per cent, ni molt menys. Segon: estem plens d’immigrants, que no sabem si estan vacunats ni si ens porten patologies foranes... o fins i tot, els mateixos viatges turístics o vacacionals a l’exòtic exterior tercermundista...

Què ens confirma la hipòtesi? Senzillament citaré com a exemple, el del concert Sónar 2013 a Barcelona. Multitudinari, oi? No per nens petits sinó atapeït de joves-grans. Doncs bé en van sortir contagiats del xarampió (greu en aquestes edats) més de dues dotzenes i van haver de ser ingressats tots ells a les UVI de la ciutat de Barcelona o rodalia... Segur que els seus pares no creien en les vacunes i, encara més segur, que ignoraven que allà al concert hi va entrar una persona segurament forana que incubava la patologia, i els va contagiar un greu xarampió a cadascun d’ells!

Sortosament, just ara fa pocs dies, s’anuncia per la premsa que el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, innovant-se, passarà a vacunar les embarassades per tal d’evitar la tos ferina als nadons (antigament “la distenta” i tècnicament infecció a bordetel·la pertussis), de molt greus conseqüències, si afecta abans de l’any d’edat.

Molt bona notícia, excel·lent noticia! Finalment s’evitarà una greu malaltia als nadons de menys de 2 mesos d’edat, prevenible i de conseqüències i seqüeles impensables, ja que abans de dos mesos encara no han iniciat el programa vacunal.

Relato ara: just a l’octubre de 2008,  l’equip de pediatres de l’Hospital Comarcal del Ripollès a Campdevànol, ja van comunicar i es va fer públic al segon Congrés de l’Acadèmia Europea de Pediatria, un treball científic  titulat  “New case  of severe pertussis infecction. Do we need  to change immunitation Schedule”, que en català significa “Un nou cas de severa tos ferina. És necessari canviar ja el calendari vacunal?”. S’ha tardat, doncs, a fer-nos cas “només” quatre anys, però sortosament, suposo -al final- sortirem de l’atzucac... A la comarca del Ripollès (on el poble de Dòrria va ser pioner en les vacunes ja al segle XIX) precisament el 2007 vam tenir una lactant de menys de 2 mesos contagiada de tos ferina per un adolescent, familiar no vacunat, i que va ser traslladada urgentment a l’inici de la patologia i ingressada a l’UCI d’un hospital infantil de Barcelona per les greus crisis de tos amb cianosi i asfíxia. Va acabar amb una complicació neurològica greu i seqüela permanent.

Creieu-me, vacuneu en bé dels nadons, us ho demanem per favor!