Ja som república, ara toca implementar-la

Han estat 3 mesos molt intensos políticament i judicial. Ambdues parts d’aquesta partida d’escacs han utilitzat les seves armes per intentar guanyar la partida, i tot i que res s’ha acabat, les eleccions d’aquests passat 21D ha sumat punts a la part republicana. Segurament, aquest últim combat era el més important per continuar dempeus i seguir avançant per treure de la UCI la nostra petita, dèbil i insignificant República.

Segur que molts de vosaltres ara haureu fet mofa d’aquesta expressió. Quina República, us pregunteu, si no s’ha produït un trencament efectiu amb el Regne d’Espanya? I a sobre escoltem el desgraciat del Borbó per la televisió com és incapaç de disculpar-se davant dels 1.000 ferits de l’1-O. Que no fa cap referència a la victòria dels partits independentistes i que no té ni una mica d’empatia pel patiment de les famílies que tenen presos polítics o familiars a l’exili.

I és veritat, pot ser difícil veure la República perquè seguim tenint sobre nostre el jou de l’Espanya del PP i de la monarquia Borbònica que farà el que sigui perquè els catalans no tirem endavant els nostres anhels. Aquests neofeixistes ens recorden que hem de ser bons minyons perquè, si no, ens seguiran aplicant el 155 i totes les plagues d’Egipte.

Tot i així, segueixo pensant que estem molt millor del que ens pensem. Si recordem la nostra història, Catalunya ha proclamat 4 vegades la República catalana, a part d’aquesta última del 27 d’octubre. La que va durar més de les 4 primeres va ser la de Pau Claris el 1641, que va tenir una setmana de vida. Totes les altres, el 1873, 1931 i 1934 encara van ser molt més breus.

Des del meu punt de vista, si es pot restituir el Govern que hi havia el 27 d’octubre, voldrà dir que el Govern que va proclamar la República segueix exercint la seva acció de govern i, per tant, la República segueix dempeus. Aquest Govern ha de treballar per implementar la República, fer-la créixer i enfortir-la perquè sigui prou forta per impedir que l’Estat Espanyol l’esclafi a la mínima que pugui.

Hi ha molta feina per fer i segur que no serà fàcil, però ja podem dir que a pesar de l’acció repressiva, violenta i judicial del Govern Espanyol, la República respira. Podem afirmar que és el període més llarg de la Història de Catalunya que som República, i és la clara demostració que tot depèn de nosaltres. Que no us faci por parlar de República, que no us faci por defensar-la a qualsevol lloc i davant de tothom, perquè una de les diferències entre un monarquia i una República és que el Cap d’Estat està al teu servei i ets tu que marques el camí del Govern. En República, el poble salva el poble i el poble és govern.

Segur que els nostres representants republicans estaran a l’alçada per governar-nos i guiar-nos pel camí de la llibertat plena. Tenen una gran responsabilitat, siguem-ne conscients, que ens esperen temps de resistència i de fermesa per defensar-nos davant d’aquells que ens volen de genolls.