Espai consciència

Els pensaments giravolten/ sobre la mar adormida; /hi cauran? Se’n salvaran?

Joana Raspall


El Clownia no seria el Clownia sense l’Espai consciència que ens sacseja els pensaments tot endreçant-los mentre ens fa activistes de causes solidàries que van més enllà d’accions concretes perquè entre tots prenem consciència que viure per molta gent és patir. Que no s’hi val posar només pedaços a les injustícies humanitàries flagrants. Si som uns quants que ens n’adonem, podrem anar avançant a poc a poc perquè incomprensiblement reculem en valors i en humanitat.

S’hauria d’exaltar de forma engrescadora la diferència com a valor

 

 


Vaig assistir a la xerrada que es va fer per parlar del feixisme que creix sense mesura. Hi havia ponents de luxe: Jordi Borràs fotoperiodista, Miquel Ramos, periodista valencià Yus Touri activista d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), Laia Serra, advocada especialitzada en crims d’odi i una víctima d’una agressió feixista. Va moderar la taula la periodista Mònica Terribas que va excusar la Gemma Garcia de La Directa.


L’advocada Laia Serra, després d’algunes conclusions poc esperançadores, ens va deixar mig bon regust de boca quan ens va dir que confia en les mobilitzacions ciutadanes.


Es va parlar de l’esquerra que ha encotillat el seu discurs marcat per les tendències populistes d’ extremadreta. Hi ha la por que els missatges xenòfobs es filtrin en el subconscient de la població. Sense adonar-se’n van donant peixet al feixisme. Cap dels tertulians de la taula sabia com poder argumentar postures clares i netes d’esquerra per arribar amb força a la gent. Pel feixisme és tot blanc o negre. Pregonen un missatge encriptat sense cap tipus de polítiques per gestionar el dia a dia de tots nosaltres. Des d’un ideari d’esquerres cal pensar les solucions a problemes com la pobresa, les llistes d’espera de la seguretat social, els barracons dels centres educatius, la immigració, la crisi dels refugiats, la cobertura de places vacants de metges de família...I la solució no són les frases populistes repetides incansablement pels partits de l’extremadreta. Hem d’evitar que les feixistes ens facin combregar amb rodes de moli. La Yus Touri representat d’UCFR va explicar la seva experiència després de parlar amb la gent als mercats d’algunes poblacions d’Osona. El tu a tu és bàsic per capgirar alguna de les falses opinions que pot tenir la gent sobre la immigració, els refugiats, la manca de treball o l’habitatge, o el repartiment de les subvencions. No podem anar en contra de cap col·lectiu. Per damunt de tot som persones i cal acceptar-nos com a diferents i respectar-nos i no aprofitar l’avinentesa de l’extremadreta que fomenta la discriminació d’aquell que consideren diferent segons la seva conveniència: serà diferent el musulmà, l’homosexual, el gitano, l’independentista, el nacionalista, el jueu, el pobre...


Potser des de l’esquerra s’hauria d’exaltar de forma engrescadora la diferència com a valor, per conèixer, per entendre, per enriquir-se culturalment. S’hauria d’ensenyar el perquè de la immigració. Ningú marxa dels seu país per gust. La corrupció en els països que va colonitzar Europa i ,que va deixar a la intempèrie en el moment de la descolonització, és el pa de cada dia. No es guanya ni el que cal per menjar. A Nigèria, tot i el petroli que hi ha, la gent arrisca les seves vides pujant a una patera. Per què? Doncs perquè el govern després d’haver extret el petroli dels camps que els donava la vida, deixa als pagesos en la més extrema misèria. I jo em pregunto a on aniran a parar els milions d’euros que la cimera Europea ha promès a l’Àfrica? Serviran per retornar la vida d’aquests camps que han deixat erms o per fer més fructífera la corrupció?