Supervivència (2)

Escrivia, fa uns dies, que el turisme per a la nostra comarca, i especialment, per a la Vall de Ribes i la Vall de Camprodon, és una qüestió de supervivència. Al meu entendre és un fet que ens agradi o no, és inqüestionable; un altre aspecte és que si això és el que més ens convé. Segurament si poguéssim escollir, triaríem poder tenir una indústria potent amb futur, per descomptat, no contaminant i amb alt valor afegit. Però, és clar, no la tenim i crec que, per desgràcia, no la tindrem mai. En conseqüència ens hem d’espavilar en els altres sectors. I els altres sectors són el primari i l’anomenat sector serveis, on s’inclou el turisme. Aquests dos sectors, si se sap fer bé, es complementen perfectament en una comarca com és la del Ripollès i més específicament les dues valls, tant de Ribes com la de Camprodon.
I què ens passa a la vall de Camprodon?, doncs que al meu modest entendre, és que els anomenats en argot turístic, llits calents en tenim i en relació qualitat preu acceptable. Però no n’hi ha prou per fer funcionar als habitants que vivim a la vall, que per cert hauríem de no perdre població, i si pogués ser recuperar els 2.500 de Camprodon que teníem no fa massa anys.
Pensar que a la vall vindrà alguna gran cadena hotelera que hi ha en el país és pràcticament impossible. Quan era alcalde ho vaig intentar en diferents ocasions i fins i tot alguna d’aquestes empreses em deien que ho havien estudiat però que fins i tot obtenint el terreny a cost zero no els sortien els números.
Davant aquesta evidència només ens queda -sempre en el meu entendre- l’anomenada segona residència i l’oferta dels càmpings. Doncs avui parlaré dels càmpings. Crec que en aquest sentit tenim el tema bastant resolt, tot i que per al meu gust, no adornen el paisatge per dir-ho d’alguna manera però en zones com la nostra són un mal, un mal necessari totalment. Aquesta és la meva opinió i diré el perquè: Si féssim una enquesta a la gent que va comprar una segona residència en els últims 15 o 20 anys, veuríem que coneixien la vall gràcies als càmpings perquè hi havien vingut de joves i la varen descobrir. Sinó, segurament a hores d’ara no la coneixerien. Per tant la funció dels càmpings a la vall és satisfactòria. És doncs, una altra qüestió de supervivència.
Quant a la segona residència -que tan mala premsa té en el nostre país- intentaré explicar-ho en un altre article. En la meva modesta opinió, la vall de Camprodon dóna per molt i és important l’existència d’una urbanització de la grandària com, per exemple, la de Font Rubí. Però ja en parlarem més endavant.
Bones vacances a la gent que es troba a la Vall de Camprodon, tant el que hi són com els qui ens vénen a visitar de fora.