Necessitat de corregir i impulsar el mapa toponímic de Setcases

En una decisió administrativa necessària i, per això, important, l’ajuntament de Setcases ha acordat revisar i corregir la nostra Toponímia Major. El recull de la Toponímia Major de Catalunya publicat per l’Institut d’Estudis Catalans a l’octubre de l’any 2003 conté greus errors, sobretot pel que fa a la nostra toponímia. És de suposar que això també passa en d’altres contrades. Però, pel que ens interessa, aquell recull afecta 42 topònims del nostre poble. I l’ajuntament ha decidit impulsar la seva revisió i correcció, seguint les línies administratives necessàries per mitjà de la Direcció General d’Administració  Local, del Departament de Governació.

 

He dit NECESSÀRIA perquè els reculls toponímics que figuren en els mapes d’aquestes contrades estan mal escrits. Els diferents autors d’escrits, llibres i guies que parlen de les nostres contrades s’han limitat a copiar els reculls d’anteriors autors sense revisar-los mai. Per tant, els errors, imprecisions i descolocacions toponímics s’han anat propagant fins ara.

 

Artur Osona, el segle XIX, publicà les seves guies amb molts d’errors, però, pel fet d’ésser les primeres, tingueren una gran importància. A principis del segle XX, aparegueren les magistrals guies de muntanya d’en Cèssar August Torras que, de fet, venien a ésser les d’Artur Osona, però ampliades i perfeccionades. Ara bé; amb els mateixos errors toponímics. 

 

Més tard, Llorenç Birba, Joan Vila, les publicacions del CEC i tots els mapes i guies publicats per les diverses editorials han comès els mateixos desencerts, cap d’ells no ha revisat res. 

 

He dit també IMPORTANT perquè aquesta decisió n’és molt. La toponímia és bàsica per a l’estudi de la història dels llocs, mentre aquests no han estat documentats. La toponímia ens permet saber amb molta aproximació l’origen del nostre poble, per exemple. L’abundosa toponímia  bascoide i precèltica ens permet deduir que l’origen de Setcases cal cercar-lo en la vinguda del poble pirinenc, durant el tercer i segon mil·lenari a.C.

 

Està en estat molt avançat el nou mapa de Setcases, on hi figurarà de forma rigorosa la major part de la nostra toponímia, amb la seva corresponent ubicació. L’Institut Cartogràfic de Catalunya l’espera per a properes edicions. Espero que aquestes decisions, la de l’Ajuntament en quan a la Toponímia Major, i nosaltres, amb el mapa, contribuïm a fer  una geografia més rigorosa i perfecte que la que hem trobat.