L’oblit de les dones

El progrés de la humanitat s’ha aconseguit amb l’acció conjunta d’homes i dones, però al capdavant de les fites històriques, els llibres només han recollit i han donat ressò, majoritàriament, als noms masculins. En aquest sentit, l’anormalitat de deixar la dona i la seva gesta a un segon pla també és present als carrers de la nostra vila on només un únic espai públic honra a una fèmina, la plaça Abadessa Emma.

 

Sant Joan de les Abadesses és el que és per l’acció conjunta d’homes i dones però les segones hi han tingut un pes destacadíssim al llarg dels segles i aquest fet és poc reconegut i poc proporcional al nomenclàtor de carrers i places del municipi.

 

L’anormalitat de deixar la dona i la seva gesta a un segon pla també és present als carrers de la nostra vila

 

 

 

 

 

 

Les abadesses van fundar el Monestir de Sant Joan, van aglutinar terres i poder i van lluitar pels drets de la gent de la terra enfront l’assetjament continuat dels comptes i els senyors feudals. Només el nom compost del municipi en recorda la gesta fundacional. Ara, mil anys després de l’expulsió de les Abadesses, la seva gesta ha estat recordada al monogràfic de la Festa Major d’enguany. Que els segles no oblidin la seva trajectòria social, nacional, política i emprenedora com a dones.

 

Nou-cents anys més tard, centenars de dones van tenir un paper principal amb el desenvolupament econòmic de la nostra vila i, en global, de la comarca del Ripollès. La indústria del tèxtil, implantada des del 1895 a Sant Joan, i durant poc més d’un segle, no hauria sigut possible sense les filadores, les connedores, les metxeres, les sobreres, les netejadores o les treballadores del retort i del laboratori. En definitiva, les dones del tèxtil. Cap d’elles va tenir càrrecs de responsabilitat i comandament però totes elles van ser imprescindibles per garantir una època d’esplendor econòmic local i comarcal.

 

En aquest sentit, el grup municipal d’ERC va proposar al plenari del passat mes de juliol que un dels nous carrers del sector de Llaudet fos anomenat “de les filadores”, en record i homenatge al conjunt de dones que durant desenes d’anys van garantir el desenvolupament econòmic de Sant Joan de les Abadesses. Una proposta que l’equip de govern va desestimar i es perdia una nova oportunitat per recordar el pes històric que les dones han tingut en l’evolució i la prosperitat de la població.

 

La negativa del record de les dones del tèxtil per part de l’equip de govern ha comportat que des del grup municipal d’ERC ens plantegem dur a terme una anàlisi exhaustiu del nomenclàtor municipal per tal que les dones i les seves gestes hi puguin ser presents i recordades.