La Farga Casanova, un llibre

Darrerament s’ha presentat, primerament a Ripoll, més tard a Sant Joan de les Abadesses i fa uns dies a Campdevànol, dins els actes de la Festa Major, el llibre “Fills del ferro “de Jordi Casanova i Roca. És un llibre que es trobava a faltar dins la bibliografia comarcal que ha estat més interessada en la història medieval que en la història contemporània. El passat relativament proper del segle XIX amb la Revolució Industrial a Catalunya pot aportar més dades interessant de la nostra societat que els relats del que va succeir moltes centúries abans.

Es una aportació a una temàtica important però poc conreada

 

 

 

 

El llibre és una història de la família Casanova i el naixement de la Farga Casanova, abasta des de principis del segle XIX fins al final de la segona Guerra Mundial. És un llibre d’història dins la Història amb majúscula, i això es veu quant, al llarg del text, es van relacionant vivències de la família Casanova amb fets que han merescut capítols de la història mundial i de Catalunya. Així hi podem trobar la Carlinada amb la batalla de Campdevànol, la Setmana Tràgica, Macià amb els fets de prats de Molló o el desembarcament dels Aliats al nord d’Àfrica. També temes de la història comarcal com el naixement de l’Acadèmia Catòlica de Ripoll o la vaga dels forners de Campdevànol. Aquesta estructura del text manté l’interès d’una lectura amena i llegidora.

 

S’ha de destacar el seu fons documental, a més de la informació extreta de la premsa de l’època, de documents oficials i notarials, si han bolcat bona part dels arxius de la família Casanova. Tot això dona lloc a un text que no s’ha escrit a raig sinó que és rigorós i valuós.

 

La part del llibre que té un interès més general és l’aportació al Patrimoni Industrial o la Història Industrial del Ripollès amb els capítols que destina a la gènesi de la Farga Casanova; així, amb el canvi de segle, els Casanova també fan un canvi en els seus plantejaments tècnics/empresarials amb la innovació que representa passar de la forja lliure a la forja per estampació. Més tard en associar-se amb la Hispano Suiza i la creació de la secció de forja a Ripoll, es passa de fer material agrícola a peces per automòbils Hispano Suiza que en aquell temps es trobaven a l’avantguarda de la tecnologia mundial.

 

Les figures de Damià Casanova i Ramon Casanova hi tenen un lloc destacat, el primer com empresari que comanda la transformació de l’empresa i Ramon Casanova que com a responsable de la implantació de la secció de forja de la Hispano Suiza a Ripoll va aportar-hi la tecnologia europea més avançada, també s’ha d’esmentar la seva inventiva per desenvolupar i patentar, entre d’altres, un Pulsoreactor.

 

Per sobre de tot el llibre “Fills del ferro” és una aportació a una temàtica important però poc conreada com és el Patrimoni Industrial o la Història Econòmica comarcal. La bibliografia sobre la industrialització d’una comarca de muntanya com el Ripollès així com els conflictes socials que va originar haurien de merèixer més atenció.