Som un 80%

L’afirmació pot semblar agosarada, quan fa mesos que estem discutint si els independentistes som el 47% de les últimes eleccions al Parlament, o en realitat som més colla. Òmnium acaba de posar en marxa una campanya que som, ni més ni menys, que un 80% (somel80.cat). Però qui som aquests?

 

Hi ha un elevat tant per cent de catalans [...] en contra d’aquest clar abús de la presó preventiva

 

 

 

 

 

La campanya neix en la proximitat dels judicis als presos polítics, que continuen privats de llibertat -en alguns casos ja en fa més d’un any-. Hi ha un elevat tant per cent de catalans, segons les enquestes, que estan en contra d’aquest clar abús de la presó preventiva. I també en contra de què siguin jutjats per delictes com la rebel·lió o la sedició unes persones que han actuat sempre de forma pacífica i que, en el cas dels polítics, van cometre el gravíssim crim de convocar un referèndum i posar urnes on tothom, els del si i els del no, podia anar a votar. No cal dir que molta d’aquesta gent també es va revoltar en veure que la resposta a un acte de democràcia era enviar la policia als col·legis electorals. Aquesta gent, independentista o no, de cap manera se sent identificada amb un procés judicial que té molt de judici a la democràcia i a les llibertats. Les enquestes ens diuen que són el 80% aproximat dels catalans, una xifra que també coincideix molt amb la d’aquells que serien partidaris de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya per la via d’un referèndum sense traves. I és aquestes persones, a qui apel·la la campanya d’Òmnium. A tots els que vàrem votar l’1 d’octubre, però també a tots els que vàrem sortir el dia 3 d’octubre, indignats pel que havia succeït. Amb tanta força, recordem-ho, que aquell dia va sortir Felip VI, el cap de l’Estat, a pronunciar un discurs amenaçador que no se’ns oblidarà. Som aquest 80%. I això no fractura la societat catalana, al contrari. Un 80% uneix, al voltant d’uns valors comuns de respecte a les llibertats bàsiques i de valors democràtics, la major part dels catalans.

 

És per això que demanem el suport a la campanya. Per exigir la posada en llibertat de tots els presos polítics, la fi de la repressió judicial i una solució política a un conflicte. I això no vol dir que Òmnium sigui ara menys independentista. Com deia l’enyorada Muriel Casals, i com recorda sempre Jordi Cuixart, Òmnium vol dir “de tots”. En aquest cas, un ‘tots’ molt més ampli per lluitar contra una flagrant injustícia. Perquè, en realitat, és a tots els demòcrates (els independentistes i els no independentistes) a qui Espanya ens posa en la banqueta dels acusats.