La pesta porcina africana, el senglar i el porc casolà

A principis d’aquesta tardor, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que presideix la Consellera Ripollesa Teresa Jordà, va alertar que a determinades zones d’Europa s’havien declarat diversos focus de pesta porcina africana.

 

La PPA, com direm a partir d’ara de la pesta porcina africana, és una malaltia hemorràgica-vírica molt contagiosa que efecte els porcs tant els senglars com els domèstics. Presenta una mortalitat pràcticament del 100% dels animals.

La pesta porcina africana no té cap risc per a la salut de les persones

 

 

 

 

El virus de la PPA és, doncs, molt patogen i es pot mantenir viu congelat més de 1000 dies. Els vectors de contagi són molts: llagastes. Mosques, mosquits, rates, ocells consum de productes... Cal destacar, no obstant això, que no té cap risc per a la salut de les persones.

 

Espanya va estar afectada de PPA entre el 1960 i 1995, a partir de les hores i fins avui hem estat lliures de la malaltia. Hi ha llocs on és endèmica: Àfrica, Sardenya, i algun país de centre Europa. Això no obstant, a partir del mes d’Agost de 2018 han aparegut focus a Romania, Hongria, Bulgària, Estònia, Letònia, Polònia, Bèlgica, aquesta darrera un positiu el 13-9-2018, 161 senglars positius... El que és alarmant és que a La Xina, que té el 50% dels porcs del món, hi va aparèixer un senglar positiu de PPA l’1 de novembre de 2018.

 

Per això, el Departament d’Agricultura aconsella que en cas de trobar un senglar mort, no acostar-se a menys de 5 metres, per no vehicular la malaltia i comunicar-ho als Agents Rurals, cal tenir en compte que en aquests dies que es caça el senglar pot ser un animal ferit per algun tret, i si està a prop de vies de comunicació pot haver estat atropellat...

 

El Dr. Santiago Lavin, catedràtic del servei d’ecopatologia de fauna salvatge de la Universitat de Veterinària de Bellaterra que és un expert en aquest tema, el mes passat ens deia: Això de la PPA, és una loteria i a Catalunya tenim molts números... És molt fàcil, que arribi, però ben segur serà per l’autopista, val a dir que durant el 2018 ja han entrat a Espanya més de 350.000 garrins, la majoria per Girona. Per si no n’hi hagués prou, la resta de les autonomies no han pres mesures en aquest tema.

 

Si apareix la ppa amb senglars, la normativa diu que es prohibeix la caça, i si és en porcs domèstics, cal fer un perímetre de seguretat sacrificar tots els porcs de l’explotació afectada, immobilitzant tots els animals de la zona de contagi.

 

Exposo un cas que va pesar a la R. Checa aquest any. Va aparèixer a prop de la capital un senglar positiu de ppa, es varen immobilitzar els porcs de 127 municipis, i es va demostrar que l’animal infectat va menjar un entrepà de cansalada, que un treballador d’Ucrània que construïa un Hospital, va llençar a la paperera d’un parc proper, on les nits hi passaven els senglars.

 

Que tinguem sort i que la ppa no afecti la nostra cabanya, que si per un costat reduiria dràsticament la població de senglar, els afectes en el porc casolà seria dolorós i una patacada econòmica per totes les butxaques.