Comerços centenaris

“Un poble sense comerç és un poble sense color, sense vida i sense ànima”. Amb poques paraules la presidenta de la Unió de Botiguers de Sant Joan de les Abadesses, Raquel Tarré, va cloure encertadament la seva intervenció, el passat dissabte 15 de desembre, a l’acte de reconeixement de tretze comerços centenaris de la nostra vila. Onze en actiu avui en dia, un tancat per jubilació i un altre amb la persiana baixada a l’espera d’un possible i necessari relleu.

 

Casademunt, Roqué, Rudes, Irene, Dial, Salvat, Tarré (bis), Esteve, Centre Catòlic, Tatxé, Roma i Vergés, foren els 13 establiments als quals se’ls va reconèixer la trajectòria centenària de servei a la vila. Més d’un segle de vida on els llinatges familiars o veïnals s’han succeït per assolir el difícil repte de continuar donant servei als veïns i veïnes de Sant Joan. Més de 100 anys superant obstacles, dels quals, un dels més importants n’és la crisi del tèxtil i l’etapa posterior. És a dir, el tancament de les filatures i el conseqüent i agònic descens de la població.

Sense un comerç fort i potent els carrers queden orfes de gent i els pobles queden tristos i apagats

 

 

 

 

 

El comerç de proximitat és una singularitat pròpia i característica de qualsevol municipi. És un signe d’identitat que té un alt component social, tant per la qualitat dels seus productes com pel fet de conèixer perfectament i poder interactuar amb confiança amb qui hi ha a l’altra banda del taulell. A més a més, el comerç de proximitat és positivament sostenible, ja que evita, en la gran majoria de casos, el desplaçament als grans centres comercials.

 

L’esforç que dia a dia fan els i les comerciants de Sant Joan per obrir la persiana és imprescindible per garantir la vida social de barris, pobles i ciutats. El comerç santjoaní és, alhora, un ferm company de viatge d’entitats i associacions de la vila. Sense un comerç fort i potent els carrers queden orfes de gent i els pobles queden tristos i apagats.

 

Cada any que passa, Sant Joan hi perd en l’àmbit comercial. Es tanquen comerços i no se n’obren de nous amb la mateixa proporció. La situació laboral del nostre municipi i les noves dinàmiques comercials no contribueixen a invertir aquesta realitat però cal lluitar per donar-hi un tomb de 180°. Cal contribuir a donar suport als emprenedors i emprenedores que aposten per aixecar les persianes amb noves il·lusions al darrere, planificar polítiques específiques per aquest àmbit i entre tots hem de contribuir a mantenir les persianes ben amunt.

 

Tretze establiments santjoanins han aconseguit arribar o sobrepassar el centenari de vida. Des d’aquestes línies, adreçar-los la més sincera felicitació i admiració. El seu èxit és l’èxit de Sant Joan. I, des d’aquests paràgrafs, encoratjar a la resta de comerços de la nostra vila. Per molts anys més puguin aixecar la persiana dia sí i dia també.