Rebaixes rebaixades

Com m’agradaria pensar de debò en que el nou any serà diferent de l’anterior. Seguirà la repressió política a Catalunya, és mantindrà la tensió sobre empresaris i autonòms (any nou, quota nova!) i a Sant Joan de les Abadesses seguirà faltant-hi gent. Però ens fan creure (els mitjans propietat de propietaris de grans empreses) que tot va bé. Que 2019 serà un any d’abundància i que no ens hem d’atabalar gaire, que no ens compliquem la vida. Ens volen distrets, i ben dividits i barallats per veure qui la té més grossa... la sobirania.
El preu del gas domèstic baixa prop del 3 per cent de mitjana. Però jo no en tinc de gas a casa. Rebaixa que no em va ni em ve. De fet, sí que afecta a la majoria a quan ens venen la llum. Curiós, oi? Tot i que el preu de l’electricitat ha anat disminuint en els darrers mesos (ara és un 1,4% més barata que el mes de novembre i un 2,4% respecte al gener del 2018), això podria canviar durant el 2019. El Govern espanyol ha afirmat que mantindrà congelada la part que regula i que suposa un 40% del preu total de la factura. Ara bé, i com sempre passa quan el Govern va de llest, les companyies elèctriques podrien incrementar les tarifes fins a un 4%. Gràcies per fer rebaixes, doncs. No feu més anuncis Sànchez i la resta.


Amb qui no es fa rebaixa (pressupostària, de dignitat és una altra cosa) és amb la Casa Real. El rei que uneix a tots els espanyols com si fos cola de fuster. El d’ara i el d’abans. El Preparao i el Campechano assassí d’elefants i ‘recomanat’ per Franco.


Doncs bé, ell, monarca emèrit, rep una assignació anual dels Pressupostos de 194.232 euros i ha participat en 24 actes durant 2018. Per la seva banda, Felipe VI va tenir 187 actes oficials i va cobrar de les arques públiques 242.769 euros. Amb aquests sous ningú s’hi posa. No van de rebaixes, ens rebaixen.