La col·lecció Josep Picola

Josep Picola i Soler va ser el gran absent al recull d’autors ubicat al centre d’interpretació del Mite del Comte Arnau del Palau de l’Abadia i que tenen el mite del comte al centre de la seva obra. Però finalment, el 2013, Picola va retrobar-se amb el seu estimat Palau de l’Abadia, durant la commemoració del centenari del seu naixement, mitjançant la presentació del llibre “Josep Picola i Soler, 1913-2013, Visió d’una Ànima Santjoanina”.


Aquell va ser, segurament, el primer gran acte – deixant de banda els no menys importants recitals de picolines i poesia duts a terme a Sant Joan, Ripoll i Barcelona – que s’han realitzat després del traspàs del poeta l’any 2002. Un gran esdeveniment que se suma als grans destacaments que l’Ajuntament l’hi va dedicar en vida: Declarar-lo fill il·lustre de la vila, l’any 1985, i posar el seu nom a la biblioteca municipal, l’any 2000.

Josep Picola va destacar per ser un personatge amb una gran activitat cultural

 

 

 


Josep Picola va destacar per ser un personatge amb una gran activitat cultural, tant pel que es refereix a la seva professió, entre d’altres, la de llibreter de la vila, com per la difusió turística, la seva passió pel dibuix i, sobretot, per l’escriptura. Activitat que va dur a terme fins als seus últims dies.


Els seus poemes són majoritàriament dedicats als entorns més emblemàtics de Sant Joan de les Abadesses i en destaquen les Picolines, petits versos que l’actual Consellera de Cultura, Laura Borràs, va definir l’any 2013 com “el Twitter analògic de l’època, per la seva força, sentiment i vitalitat”.


Tanmateix, el vesant cultural de Josep Picola no és l’única en la importància del personatge. En cal destacar la voluntat de col·leccionar, classificar i vetllar centenars i centenars de documents que permeten conèixer millor Sant Joan de les Abadesses en diversos moments de la seva història i, també, la d’alguns dels seus municipis veïns.


“És la cessió més important de documents que mai ha rebut l’Arxiu Municipal de Sant Joan de les Abadesses. Tant pel volum com per la qualitat dels mateixos però, especialment, per l’època moderna amb la qual s’emmarquen. Una època del nostre poble poc estudiada”. Amb aquestes paraules, l’arxiver de l’arxiu, Jordi Roca, definia la importància de la col·lecció Josep Picola, la cessió de la qual es va signar el passat dissabte en el marc d’un emotiu acte a la tercera planta de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. L’Arxiu Municipal.


Fotografies, clixés, postals, programes de Festa Major, testaments, dignitats reials o documents de temàtiques diverses, alguns provinents de famílies destacades de la vila, tals com Corriols o Blanxart, conformen la col·lecció Josep Picola. Una col·lecció històrica que han vetllat amb sentiment els fills i néts del poeta i que en va tenir una especial cura i protecció, el desaparegut Esteve Picola. Documents que a partir d’ara seran custodiats per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament, gràcies a la cessió altruista que n’han fet els hereus del fill il·lustre santjoaní. Una part de la nostra història descansarà a l’espai que el mateix Josep Picola desitjava, la casa del poble. Per tal que el mateix poble se’n pugui beneficiar, a fi de poder conèixer una mica millor el nostre passat.