Cal un tanatori

L’any 2006 la competència dels serveis funeraris va deixar de ser un servei públic obligatori i, per tant, des d’aquest moment es va liberalitzar. A partir de la seva liberalització podem dir que existeixen diverses fórmules possibles per a la prestació dels serveis funeraris, des de la prestació íntegrament pública (serveis funeraris, tanatori, crematori i gestió del cementiri), la concessió pública, la prestació privatitzada o una fórmula mixta públic-privada, en funció de la fase del servei. En el cas de Sant Joan de les Abadesses, la gestió de la sala de vetlla i la gestió del cementiri són les úniques fases públiques del curs funerari.

 

La legislació catalana que regula els serveis funeraris obliga a tenir la prestació dels serveis funeraris 24 hores i 365 dies a l’any. I també obliga a tenir uns serveis de beneficència, mitjançant un paper que s’acredita des de serveis socials de l’ajuntament corresponent per aquells casos que no poden assumir el cost d’un sepeli.

 

En el ple del dia 30 de novembre, l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar una modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística, per tal de canviar la tipologia del sòl de públic a privat, d’una parcel·la de terreny del costat del cementiri, amb la intenció que s’hi pugui construir un tanatori privat. I, per tant, l’espai de vetlla de Sant Joan deixi de ser un servei públic. L’últim estadi del decurs funerari d’un difunt que a Sant Joan era públic, ara serà privatitzat. Encarint, d’aquesta manera, el cost d’un enterrament i contribuint al monopoli del sector funerari.

 

Des del grup municipal d’ERC, ens sembla oportuna i necessària la voluntat de construir un tanatori nou, tal com ja plasmàvem en el nostre programa electoral l’any 2015. La sala de vetlla del carrer Manigosta fa massa temps que és provisional i no és adequada pels moments sensibles que s’hi desenvolupen, però considerem que no és oportú deixar en mans privades el servei de tanatori, amb el conseqüent increment del cost del servei. Actualment, el cost de la sala de vetlla de Sant Joan és de 60 euros i la seva privatització augmentarà sens dubte el cost d’aquest servei.

 

Avui en dia, els enterraments tenen una despesa més que considerable i seria important, a nivell local, invertir-ne la gestió del servei en la seva totalitat. En aquest sentit, els grups d’ERC i del PdeCAT hem posat en dubte la privatització de la sala de vetlla i hem proposat la realització d’un estudi econòmic que avaluï la viabilitat de la municipalització dels serveis funeraris en la seva totalitat. Municipis com Camprodon gestionen els seus serveis funeraris i els ofereixen a uns preus més econòmics.

 

Tanmateix, la voluntat d’establir un debat per assumir aquesta municipalització en benefici dels santjoanins ha sigut denegada per l’equip de govern i la privatització del tanatori seguirà el seu curs. I el que volem posar sobre la taula, és poder valorar quina opció de gestió és la millor pels ciutadans, en uns dels moments més difícils de la nostra vida.