Redescobreixen la Cova de les Pubilles de Gombrèn

És una cavitat situada als voltants del Santuari de Montgrony que es remunta a l'edat de bronze

per Laura Segur

Societat

Exterior de la Cova de les Pubilles
Exterior de la Cova de les Pubilles | Laura Segur

La Cova de les Pubilles de Gombrèn, pels voltants del Santuari de Montgrony, ha estat redescoberta. Aquesta cavitat ja estava catalogada des de la dècada dels anys 60 quan va ser descoberta per primera vegada, però les coordenades oficials eren errònies. Per aquest motiu va quedar perduda durant mig segle. Ara després de la iniciativa del campdevanolenc Joan Vigueras i amb qui ha estat el seu resdescobridor, Santi Sanz, s’ha tornat a trobar aquesta cova que es remunta a l’edat de bronze.

La cova de les pubilles fa 16 metres de fondària, entre 8 i 9 metres d’alçada i 7 metres en diagonal l’obertura de la porta d’entrada, també compta amb una gatera amb un forat de 4 metres de profunditat, amb una via d’accés de 3 metres. Per a Vigueras suposa treure’s una espina després de dos anys de recerca, gràcies a Santi Sanz. Ara, ja es pot reubicar correctament al mapa i Vigueras pot continuar amb el projecte d’inventariar el patrimoni de Gombrèn, que aviat es publicarà en format de llibre

Els dos impulsors de la redescoberta demanen respecte davant del redescobriment ja que és una cova encara viva, ja que s’hi troben estalagmites i possiblement altres restes de la prehistòria que en tot cas s’ha d’estudiar.

Gombrèn compta amb una quinzena de coves i la de les Pubilles junta amb la del forat de Sant Ou és de les més impressionants.