El cicle de festes majors de la Vall de Ribes comença a Toses

Tres dies de celebració on no hi faltarà el tradicional "sucamuia"

per Xevi Pujol

Societat

Hi haurà activitats per a la mainada a la Festa Major de Toses
Hi haurà activitats per a la mainada a la Festa Major de Toses | Arxiu

El municipi de Toses torna a engalanar-se per la Festa Major. Un any més seran tres dies d’actes, que arrenquen divendres amb una activitat de poble i que fa poble com és el sopar de germanor. Novament en aquesta primera jornada hi haurà música, amb actuacions improvisades a càrrec dels veïns i veïnes amb certa destresa, una Jam Session amb músics de Toses.

La mainada podrà entretenir-se amb jocs gegants a la plaça. Serà a mig matí. També cap al migdia es farà la pujada de la bandera a l’Oreneta. Els veïns aprofiten l’avinentesa de la Festa Major per renovar-la i substituir-la. Enguany, però, serà una reposició després que desaparegués la bandera que hi havia fins ara. La tarda serà musical, amb una proposta de música en viu. En acabat, es repartirà xocolatada i anís a la font de les Planes. L’ambient de la jornada anirà a càrrec d’Orgue de gats, un acompanyament musical que continuarà a la nit, amb el ball, sorteig de premis. Seguint amb la iniciativa que es incloure l’any passat, després de l’actuació dels músics, el jovent del poble agafarà el relleu i seran ells els encarregats de punxar música, en el que es coneix com la megafarra d’ous trencats i xistorra, un ressopó musical i gastronòmic fins que el cos aguanti. Aquesta serà la segona edició. L’activitat tindrà lloc en el local que hi ha a la plaça Major.

Diumenge és el dia de la patrona, Santa Magdalena, aquella que va proveir Jesús de camí a la creu i que va ser present en el dia en què aquest va ressuscitar. Aquest dia es completarà amb actes tradicionals i que se celebren cada any religiosament, com és la missa en honor a Sant Cristòfol (10 de juliol) i Santa Magdalena (22 de juliol). Serà a quarts de dotze. Seguidament es beneiran els vehicles i les ofrenes. Seguidament es repartirà una menja que ells bategen com a sucamuia, amb i llatina, per diferenciar-ho del sucamulla tradicional. Serà, més que sucar i mullar, una barreja de pa beneït, vi, moscatell i sucre, per acabar de posar el punt a la festa major de Toses.